Japonya’da dev bir akvaryum su altındaki yaşamı bire bir görebilmek için çok iyi tasarlanmış bir yapıt hazırlamış.Her gün yüzlerce turist köpekbalıklarını izlemeye geliyor ve bu canavarların nasıl davranışlarda bulunacağını büyük bir merakla takip ediyor.Akvaryumda köpekbalıkları ile uskumru, orkinoz gibi balıkların bulunduğu kısımlar cam bölmelerle birbirinden ayrılmış vaziyette.Köpekbalığı hızla bu balıkları yemek için atak yapsa da her defasında aradaki cam bölmeye çarpıyor ve geri dönmek zorunda kalıyor.Bu esnada izleyenler büyük korku yaşıyor.Sırf o cam bölmeye çarpış anını görmek için gelenler bile var.Görevlilerden biri bir gün gizlice cam bölmeyi aradan kaldırıp ertesi gün köpekbalıklarının nasıl saldırdığını insanların canlı olarak izlemesini düşünür.Derken günlerdir aç olan köpekbalığının arada cam bölme olmamasına rağmen küçük balıklara saldırmadığı görülür.Köpekbalığı küçük balıklara neden saldırmamıştır?
47 thoughts on “Köpekbalığı”
Bir cevap yazın Cevabı iptal et
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
Sanıyorum pavlovun köpeğindeki gibi köpek balıklarında şartlı refleks oluştu
Evet bencede öyle
Aynen
Cam kaldırılmadan önce,köpek balıkları,diğer küçük balıklara değil,camda yansıyan kendi görüntülerine saldırıyorlardı.
——————————
hepinize iyi bayramlar.
Kopekbalıkları kendi yansımalarına saldıyorsa normalde de birbirlerine saldırırlardı bu cevaba gore
Soruda köpekbalığı hem tekil hem de çoğul olarak kullanılmış
yani soruda bi belirsizlik var..ama bunyat arkadaşımız çoğul olarak cevap verdiğinden
sana bu konuda katılıyorum.
Onlar arkadaşları fakat öbürleri yabancı o nedenle saldırıyorlardı ( camdan yansımaya)
Bence de her hayvan yansımasını bir başkası sanar ve ona üstünlük sağlamaya çalışır.
vay bunyat’ım çok havalı bir cevap olmuş:D sanırım doğru.
Hmmmmmmm değişik bir soru ama bence psikoloji ie ilgili :)
Köpek balıkları başlangıçta camın arkasındaki balıklara saldırıyordu bir süre sonra görünmeyen bir etkinin onlara ulaşamıyacağını engelledğini farketti daha sonra diğer denemeleriyle pekişen bu davranışra sönme meydana geldi aradaki cam kaltığında zaten onlara ulaşamıyorum algılamasıyla köpekbalıklarında öğrenilmiş çaresizlik oluştu..
Ben de bunu diyecektim.
Olmaz çünkü önceki günlerde bu hareket yavaşlar.
Günlerdir aç kalan köpek balığı açlık ile terbiye olup dünya nimetlerini görmez olmuş 3. gözü açılmıştır.
yada bol bol su içip karnını şişirmiştir :p
yansıma cevabı mantıklı
Balıklar su içmez.
Temsilcisini ve deney yapan kişiyi biilmiyorum ama öğrenme psiklojisi ile ilgili bir deney bu
Pavlov değilmiydi deneyi yapan ?
Deneyi yapan adamı hatırlayamadım ama cevap öğrenilmiş çaresizlik.bir süre sonra ne yaparsa yapsın amacına ulaşamayacağını anlıyor…o yüzden saldırmıyor
Pavlovun köpek deneyi şu:
köpek yemek yeyceinde salya salgılar.. pavlov köpeğe her yemek vereceinde bir zil çalar bir süre sonra yemek vermeip zil çaldıında bile köpeğin salya salgıladığı görülür…
ancak bu soruda ben bunun olduğunu düşünmüyorum. neden derseniz, ya soruda bir yanlış var yada o adam camı kaldırmadan önce ztn köpek balığı pes etmiş ve cama saldırmıyor olması gerekiyordu.. ogün camı kaldırınca öğrenmiş olduğu birşey değil..
yansıma mantıklı geldi ama..
Kendin söyledin yaa :d
zili yansıma gibi düşün
yansıma olmazsa balıklara saldırmaz
mantıksız birşey söylemişte olabilirim :d
fakat daha farklı düşünürsen orası ayrı mesela deneye bilirsin köpeğinide aynı camın içine koy aynı şekilde yan tarafa yemek koy köpek ne zaman gitse cama çarpacaktır.bir kaç ay sonra camı aradan kaldırırsan köpek gidemeyeceğini düşündüğü için hareket etmeyecektir. sonuçta bu evcil hayvanları eğitme yoludur. ;)
Bu soru aslında gerçekte yapılan bir deneydir. bu deneyin farklı şekilleri yapılmıştır.
örneğin bilim adamları 10 adet kurbağayı kapalı bir kavanoz içine koymuş ve onların zıplamasını sağlayacak bir yemeği cam kavanozun üstüne koymuştur. kurbağalar yemek için zıplamaya başlamışladır. fakat hiçbiri cam kavanozun kapağını geçememiştir. hepsi çarpıp düşmütür. 1 ay sonra kavanozun kapağı açılmış. bu sefer yemek bir ip ile kavanozun üstüne eski yüksekliğinde sarkıtılmıştır. ama kurbağaların hiçbiri ulaşamayacağını düşünerek zıplamamıştır. psikolojik olan bu deney, canlıların eğitilmesini anlatmaktadır. bu da kurbağa deneyinin başka bir canlıya uyarlanmasıdır.cevap: mantıksal olarak bir cevap bulunamaz. psikolojik olarak, canlıların eğitilebilmesi amaçlanmştır.
Bencede piskilojik ama yansımada mantıklı
Katılıyorum.
Köpek balıklarında şartlı refleks vardır hatta “her şey seninle başlar” adlı kitabı okuyanlar bu soruyu rahatlıkla çözer köpek balığı her seferinde beceremediğinden birdaha denesemde bir şey olmayacak diyerek artık oraya saldırmıyor.
Cevap sorunun içinde gizli arkadaşlar.görevlilerden biri bir gün cam bölmeyi aradan kaldırıp ertesi gün izlemek için diyor.oysaki cam bölmeyi aradan kaldırdığı zaman köpek balıkları küçük balıklara saldırıp yemiş ve ertesi gün saldıracak balık kalmamıştır.
Guzel tespit
@tolerans güzel bir noktaya değinmişsin ama “küçük balıklara saldırmadığı görülür” diyor. buda soruda mantık hatası oluşmasına neden oluyor.
Köpek balıkları gözleriyle değil gelişmiş koku alma duyularıyla saldırır.köpek balığı cam bölmeye saldırdığında mutlaka cama çarpmanın etkisiyle vucudundan cama kan bulaşmıştır.kan kokusuna aşırı hassas köpek balığı herseferinde aslında balıklara değil cama bulaşan kan kokusunu alarak bu bölgeye saldırmıştır.görevli kan bulaşmış camı ortamdan alınca köpekbalığını o bölgeye çekecek sebepte kalmamıştır.dolayısıyla saldırma olmaz.
Bence köpekbalıkları akıllandı o ufak balıkların büyümelerini bekliyorlar bu işin esprisi tabi yansıma olayı mantıklı çünkü yansımada kendilerini görüyorlar daha önce görmedikleri bir balık olduğu için saldırıyorlar
Ve sonra saldırmıyorlar çünkü o balığı görmüyorlar
Kendi yansımalarını cam olmadığı için görmüyorlar demek istedim
öğrenilmiş çaresizlik durumu, ortada hala cam var diye düşünüyorlar.
öğrenilmiş çaresizlik var burada. daha önce balıklara ulaşmak için deneme yapan ancak kafasını her seferinde cama çarpan köpek balığı bir müddet sonra artık denemelerden vazgeçer. çünkü belli bir zaman sonra bunu başaramayacağını öğrencmiştir. cam kaldırıldıktan sonra bile camın orda olup olmadığını bilmediği için zaten başaramam düşüncesiyle hiçbir harekette bulunmaz. öğrendiği bir çaresizlik sözkonusudur yani :)
Büyük balıklara saldırıp karnını doyuruyorda ondan. bence…
Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer :d kesinlikle psikolojik
Ben buradaki hikayeyi öğüt olarak görmüşüm. balık dener dener cam yüzünden ulaşamaz sonra adamlar camı kaldırır ama köpek balığı geçemeyeceğini öğrenir ve denemez.burada da aynı olay köpek balığı denemelerden sonra oraya ulaşamayacağını anlamış ve pes etmiştir.camı kaldırsanız da köpek balığı oraya gitmeye uğraşmaz.
Ogrenılmıs caresızlık..
Selamun aleykum
arkadaşlar günlerdir aç olan bu köpekbalıkları cam bölme açılır açılmaz orkinoslara saldırmış ve karnını doyurmuş olabilir
ertesi gün seyretmeye gelen ziyaretçiler zaten karnı tok olan bu köpekbalıklarının küçük balık olan uskumrulara tenezül etmeyip saldırmadıklarını görürler.
Şartlı refleks aynı Pavlov’un köpekleri gibi. Köpekbalığı her saldırı gerçekleştirişinde cama çarpıp acı duduğu için balıklara saldırmakla acıyı bağdaştırıyor ve cam kalkınca balıklara saldırmıyor.
Doğada köpek balıkları birbirlerine saldırdığı nerde görülmüş bu cevap yanlıştır.
yok yav köpekbalıkları aç değilmiş..
Soruda köpekbalığının günlerce aç kaldığını söylüyor.Yani köpekbalığı günlerce aç kalırsa ölebilir.
Psikoloji deki tanımı öğrenilmiş çaresizliktir.. halk arasında cam tavan sendromu olarakta bilinir
Gece yarısı görevlileri yemiştir köpek balıkları :D
Küçük balıklar, o köpekbalığının yavrularıdır.
Aslında saldırmıyordu, yavrularına kavuşmak için çabalıyordu.
büyük balıklar küçük balıkları yedi … tek tip balık yok sonuçta farklı bölmelerde hepsi birbirinden ayrı farklı boyutlarda balıklar var ve tek bir camla köpekbalığı bunlardan ayrı .. onlarda birbirinden ayrı bölme bölme…
büyük balıklar küçük balıkları yedi köpek balığıda büyük balıkları yedi
“Japonya’da dev bir akvaryum su altındaki yaşamı bire bir görebilmek için çok iyi tasarlanmış bir yapıt hazırlamış.”
Bir kere akvaryum yapıt hazırlayamaz. Ayrıca yansımanın olup olmadığından bahsedilmemiş ama yine de şartlı refleksten daha mantıklı çünkü şartlı refleksi tam da o gün mü anlamış da öncesi güne kadar cama çarpıp duruyormuş. Böyle bir tesadüf olabilir mi? Bir de koku mevzusu var, ayrı bölümde değiller ise kokuyu alacaktır bu ölüm makinaları. Neyse, fazla uzatmayalım.